Recenzii

Cărțile lunii ianuarie

2024 a început în forță. 13 cărți citite în luna ianuarie, majoritatea bune sau extrem de bune. Ca și un fun fact, este și prima dată în mulți ani când am abandonat crimele pentru … roboți cu anxietate.

Iar asta mă aduce la primele cărți.

The Murderbot Diaries – Martha Wells

Gen- SF

Rating personal – ⭐⭐⭐⭐⭐

Sumar și impresii

The Murderbot Diaries este o serie de șapte cărți (și două povești bonus). Premisa? Un sistem de securitate își hackuie modulul de guvernare și devine independent. În paralel își descoperă o afinitate pentru… media. Ah, și o leacă de anxietate.

Ce rezultă din asta? O serie absolut captivantă, unde suspansul se îmbină plăcut cu umorul și… omorul. Am adorat sarcasmul caracterului principal. Și pe ART, evident. Iar dacă vă doriți puțină filosofie, Murderbot se ocupă și de asta. Într-o perioadă când AI-ul este cuvântul de pe buzele tuturor, cărțile Marthei Wells propun o conversație interesantă despre drepturile și limitele inteligenței artificiale.

The Waitress – Emily Shiner

Gen- Thriller/Crime

Rating personal – ⭐⭐⭐⭐

Sumar și impresii

Emily Shiner scrie mediocru. Thrillere ”la limită”, pe care le salvează premisa și le strică stilul. Atunci de ce pisici continui să le citesc? De lene, de-aia. Pentru că în momentele când simt nevoia să îmi folosesc creierul la jumătate din capacitate fără să am mustrări de conștiință, Shiner mă scoate din mizerie.

Ce-i cu ”The waitress”? Mamă depășită de situație, care ar face orice să își apere ”puișorul”. Personajul principal merită să fie scuturat bine. Și după luat la palme. Iar acesta este și motivul ratingului de 4*. Când o carte te enervează în halul ăsta, cineva a scris ceva bine.

Her Perfect Life – Emily Shiner

Gen- Thriller/Crime

Rating personal – ⭐⭐⭐

Sumar și impresii

Hit & miss.

Hit – premisa. Evil twin vine să se răzbune și să ia locul surorii gemene? Am mai auzit asta… într-o telenovelă.

Ideea e faină și este una dintre puținele care a scăpat neuzată și neabuzată de autorii de thrillere.

Miss – tot restul. Acțiunea e o zamă lungă cu un final de doi lei. Ah, și eroina evident că își vopsește părul brunet în blond și reușește să ia cu succes locul surorii ei. În numele tuturor blondelor care se chinue de un an să obțină ”acea” nunață, mă revolt!

The intern – Michele Campbell

Gen- Thriller/Crime

Rating personal – ⭐⭐⭐⭐⭐

Sumar și impresii

Legenda spune că într-un moment de nebunie, blonda și-a făcut abonament pe Voxa. Și a reușit să asculte fix 5 minute dintr-o carte, până când a decis că audio book-urile nu sunt pentru ea. Dar cartea părea interesantă. Așa că blonda a făcut ce știe ea mai bine: a scos frumos Kindle-ul și a citit cartea ”the old fashioned way”.

Rezultatul – 5* și cam la fel de multe ore de zen. Michele Campbell scrie lejer și captivant. Personajele au substanță. Subiectul – tânără studentă ambițioasă care își cunoaște o idee prea bine … idolul academic. Da, cartea e chessy și cringe pe alocuri. Și e perfect ok așa. Suspans frumos dozat, un stil alert. Me likes it.

Keep it in the family – John Marrs

Gen- Thriller/Crime

Rating personal – ⭐⭐⭐⭐⭐

Sumar și impresii

Teorie: tot bing bang-ul ăla posibil să fi fost o reacție accidentală. De fapt, universul citea John Marrs.

”Keep it in the family” este genul de roman care îți creează artificii în creier. O narațiune bine construită, personaje interesante și niște twist-uri imposibil de intuit.

Dar tare mi-e că această carte va rămâne în istoricul colectiv din cu totul alte motive. În fond, ne-a oferit nouă, cititorilor obsedați de macabru, cel mai bine scris, scurt și succint capitol din istoria thrillerelor:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest website foloseste cookies. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult.