Recenzii

Jurnal de lectură – iunie 2023 (part 2)

Iunie nu a dezamăgit în materie de lecturi. Opt cărți, majoritatea decente. Despre primele patru am povestit în articolul anterior. Azi despre a doua jumătate a lunii, în cărți. 🙂

The Last Word – Taylor Adams

Gen- Thriller/Crime

Rating personal – ⭐⭐⭐

Sumar și impresii

M-a atras mult premisa – un cititor dă un rating de o stea unui thriller. Și se trezește prompt cu autorul la poartă. De aici lucrurile accelerează rapid într-un quest for survival.

Ce mi-a plăcut la carte? Câinele. Este de departe personajul meu preferat și salvează la limită o acțiune așa și-așa.

”The Last Word” urmează un trend periculos – mai nou abia dacă mai găsești un thriller mai scurt de 300 pagini. Iar asta duce în multe cazuri la o narațiune ”de umplutură”, căreia i-ar sta mult mai bine o țâră mai condensată.

The It Girl – Ruth Ware

Gen- Thriller/Crime

Rating personal – ⭐⭐⭐⭐⭐

Sumar și impresii

Cu Ruth Ware e ”hit and miss”. Scrie inconsistent, alternează cărți excepționale cu altele nu prea reușite. ”The It Girl” se înscrie în categoria ”hit”. Un 5* dat cu convingere, o carte impecabil construită.

Moartea lui John Neville, un criminal condamnat pentru uciderea unei studente, declanșează un efect în lanț. Hannah, unul din martorii-cheie în cadrul procesului, începe să aibă îndoieli privind vinovăția lui John. Iar de aici lucrurile escalează rapid.

”The It Girl” bifează tot ceea ce caut la un thriller de calitate: personaje veridice, complexe; un cadru bine ales, simbolic la un anumit nivel; și o poveste ce depășește cu mult zona de thriller. Voalat, din paginile cărții se desprinde o întrebare – ”este o școală bună cheia succesului, sau doar o cale indirectă spre eșec?

Zero Days – Ruth Ware

Gen- Thriller/Crime

Rating personal – ⭐⭐⭐

Sumar și impresii

După un ”hit”, trebuia și un miss. Cea mai recentă carte a lui Ruth Ware pare… chinuită.

Cred că se voia un roman de acțiune. Ideea promitea – Jack și soțul ei Gabe se ocupă de penetration tests pentru corporații și o duc relativ bine. Apoi Gabe este găsit ucis, iar Jack devine principalul suspect. Fuge, dar rămâne decisă să descopere criminalul.

De ce miss? Din nou, lungimea nejustificată. Apoi, este evident că în materie de IT, cunoștințele autoarei sunt superficiale, iar acest lucru se vede în construcția personajelor. Alooo? Nu faci penetration tests la companii și nu ai habar ce e ăla un VPN. Dezamăgitor.

The Guest – Cathryn Grant

Gen- Thriller/Crime

Rating personal – ⭐⭐⭐

Sumar și impresii

Avea profa mea de desen o vorbă: ”zamă lungă să s-ajungă”. Fără să știe, descria la fix ”The Guest”.

”The Guest” nu este un thriller, deși ar vrea să fie. Am fost tentată să îi confund cu o carte de bucate. Prima jumătate a cărții abundă în ponturi de gătit și sugestii de vinuri. Personajul principal – clasica soție din suburbs, plictisește. Crima este menționată în treacăt.

De ce 3*, totuși? Pentru că după a doua jumătate, romanul schimbă complet registrul și devine brusc alert și interesant. Îi spală asta păcatele? Nu prea. Dar în lipsă de ceva mai bun, e ok.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest website foloseste cookies. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult.