Jurnal de lectură – iunie 2023 (part 1)
Pentru că în ciuda promisiunilor repetate, lumedeumbre.ro va rămâne probabil un proiect de domeniul trecutului, am decis să aloc o secțiune de pe acest blog recenziilor.
Iunie se anunță o lună ok din punct de vedere al cititului. După ce în ianuarie m-a lovit un reading slump de toată frumusețea, vara a venit cu mult chef de citit și o mulțime de titluri faine.
Un mic overview, mai jos.
The Couple at. No. 9 – Claire Douglas
Gen- Thriller/Crime
Rating personal – ⭐⭐⭐⭐
Sumar și impresii
Saffron și soțul ei se mută într-o casă de la țară primită moștenire. Dar promisiunile unei vieți idilice dispar repede, în clipa în care în curtea lor sunt descoperite două cadavre.
Acțiunea, narată din perspectiva a trei personaje, este o întretăiere savuroasă între prezent și trecut.
Ce recomandă cartea? Stilul alert, care te ține în priză. Dincolo de firul narativ principal, autoarea explorează și relația mamă-fiică dintre personaje, dar și condiția femeii din anii 70, cu accent pe relațiile de același sex. Romanul reușește să acopere toate aceste subiecte fără a deveni ”grav” sau ”preachy”. O constatare factuală a unor realități și un twist de toată frumusețea la final.
The Murders at Fleat House – Lucinda Riley
Gen- Thriller/Crime
Rating personal – ⭐⭐⭐⭐⭐
Sumar și impresii
Lucinda Riley a murit în 2021. A scris un număr impresionant de romane din categoria ”romance” și un singur thriller. Păcat. ”The Murders at Fleat House” se apropie de ceea ce eu consider un thriller perfect.
Îmbină cu succes toate elementele pe care le apreciez la acest gen de roman: un detectiv cu probleme personale (doh!), o locație cu un trecut macabru și un stil de scriere care te ține în priză de la început până la final.
Intriga are în prim plan moartea unui elev de la Fleat House. Deși clasificat drept un accident, decesul declanșează o investigație care o scoate dintr-un con de umbră pe Jazz Hunter, un detectiv aflat la o răscruce.
Acțiunea accelerează repejor: victima se dovedește a fi un bully notoriu. Moartea, una premeditată. Iar comunitatea din jurul Fleat House, mai puțin inocentă decât s-ar crede.
The Housemaid’s Secret – Freida McFadden
Gen- Thriller/Crime
Rating personal – ⭐⭐⭐⭐⭐
Sumar și impresii
2022 a fost anul în care m-am îndrăgostit iremediabil de Freida. În ierarhia mea personală, Freida este regina twist-urilor de calitate și unul dintre puținii autori care reușesc să rămână imprevizibili, în cel mai frumos mod cu putință. De fiecare dată când îi citesc o carte, am impresia că prevăd deznodământul. Și absolut de fiecare dată, Freida vine cu stilul ei inconfundabil și dă cu toate teoriile mele de pereți. Absolut delicios!
”The Housemaid’s Secret” este o continuare a best-seller-ului “The Housemaid”. După aventurile din prima carte a seriei, o regăsim pe Millie aproape la fel cum am lăsat-o: fără bani, dar cum ambiție și un simț al justiției puțin dus în extremă. Când Millie se angajează ca menajeră în casa soților Garrick, este o chestiune de timp până când lucrurile o iau pe arătură.
Inițial am crezut că urmează o replică puțin răsuflată a acțiunii din ”The Housmaid”. Evident că am presupus greșit. Freida mi-a făcut-o din nou și o ador pentru asta.
The Maidens – Alex Michaelides
Gen- Thriller/Crime
Rating personal – ⭐⭐
Sumar și impresii
”The Maidens” vine să confirme teoria că unii autori ar face bine să se oprească din scris după prima carte. Alex Michaelides a intrat în vizorul publicului în 2019, cu ”The Silent Patient”. La momentul respectiv, romanul a avut un succes răsunător. Pe merit. O carte bine scrisă, de a cărei acțiune îmi amintesc la ani distanță.
Iar apoi a apărut ”The Maidens”. O flatulență literară care nu ar fi trebuit să vadă lumina zilei. Prost scrisă, cu personaje care încearcă (și eșuează) să pară profunde, ”The Maidens” este genul de carte pe care ai dărui-o unui dușman.
M-am chinuit cu ea trei luni. Am persistat din masochism. Și am răsuflat ușurată când am văzut într-un final cuvintele ”the end”.
2 Comments
Advertoriale
Felicitari pentru aceasta initiativa minunata! E minunat sa descopar si sa citesc recenzii despre carti pe care abia astept sa le citesc. O selectie interesanta de carti si impresii bine exprimate, mi-au oferit o noua perspectiva. Multumesc pentru acestea! 🙂
izabelar
Multumesc mult 🙂