Sterilizarea – de ce
Ieri am sărbătorit un an în două picioare și patru lăbuțe. La veterinar :). De câteva ore, Linda este un cățel sterilizat. Iar eu răsuflu în sfârșit ușurată.
Argumentul principal
De când am adoptat-o pe Linda, știam că sterilizarea va fi cap de listă. Dincolo de aspectul legal (prin lege, câinii metiși trebuie sterilizați) și beneficiile asupra sănătății, matematica a cântărit enorm în luarea acestei decizii.
Să vă explic:
O cățelușă intră în călduri de două ori pe ani. Dă naștere, într-un caz fericit, la 4-5 pui (deși sunt cazuri unde s-au născut și câte 26 de pui). Avem așadar 8 pui în primul an. Aceștia se înmulțesc la rândul lor. 8 pui + mama = 9 * 2 cicluri de călduri * 4 pui = 72 de căței în al doilea an. Care, surpriză, se înmulțesc și ei.
Se iau cei 8 pui și mama. Se adaugă 72 de pui din anul doi. Se înmulțesc cu doi și mai cu patru. Rezultă 648 de pui care trebuie plasați pe undeva. 3 ani, un singur câine. Și sunt sute.
Respirăm, asimilăm. 648 de pui în 3 ani. În condițiile în care adopțiile sunt la un low istoric, în condițiile în care zilnic apar anunțuri de tipul ”ofer [insert bichon, husky sau chiar labrador], eu nu mai am timp să mă ocup de el” . Ce se întâmplă în aceste condiții cu cei 648 de pui? Dacă au noroc, mor înainte să se prindă ce se întâmplă cu ei. Dacă au ghinion, ajung aruncați într-un șanț, se chinuie puțin și mor. Sau ajung la un adăpost, se chinuie câțiva ani, și (surpriză!) mor.
Sterilizarea este lucrul moral de făcut
Pentru că nu avem capacitatea să asimilăm atâția câini. Pentru că sterlizând, dăm o șansă miilor de câini care încă se chinuie prin adăposturi.