Evenimente,  Timisoara,  Vag Cultural

Hackerville

Ieri a fost seară de film în Timișoara. HBO GO Europe ne-a invitat, cu mic, cu mare, să vizionăm în avanpremieră primele două episoade din Hackerville, un serial nou, filmat în Timișoara.

Serialul prezintă povestea unui atac cibernetic, îndreptat asupra uneia din cele mai mari bănci din Germania. Responsabilii par a fi un grup de hackeri din Timișoara. Pentru a-i prinde, Eliza Metz este detașată în Timișoara, iar de aici lucrurile o iau încet, încet la vale. Nu dezvălui mai mult, vă asigur doar că serialul are de toate – faze comice, copii rebeli, nelipsitul polițist arătos și cam blazat, o eroină inteligentă și puțin pierdută în spațiu.

Dar dincolo de subiectul principal, serialul atinge și teme puțin mai profunde. Iar dacă acțiunea e în măsură să țină un public larg captiv cu orele, subiectele secundare te ating cel puțin la fel de  mult, ca român. Am empatizat mult cu Lisa, poate și pentru că sentimentele ei nu îmi sunt străine: bunica mea a fost săsoaică. Dintr-o familie de șapte surori, toate, cu excepția ei, au ales să plece, gonite de situația din țară. S-au întors uneori, tot mai rar, în decursul anilor, doar pentru a vedea cum casa copilăriei lor se transformă în ruină, iar locurile odată dragi cad în uitare. Nu cred ca s-au adaptat vreodată complet. Nici ei, nici alții ca ei. Este o parte a istoriei noastre de care ne amintim mult prea rar. Dar iată că acum un serial nu doar că o aduce în prim-plan, dar o împărtășește întregii Europe.

Nu pot să închei fără să menționez modul absolut extraordinar în care Timișoara este pusă în valoare. Încă din generic, orașul este plasat în rând cu Frankfurt, într-o simbioză menită să atragă și să intrige. Acțiunea ne poartă atât prin zona centrală, cât și prin cartierele mai puțin faimoase ale orașului, prin internet cafe-uri dubioase și apartamente pline de igrasie. O prezentare obiectivă, nu lipsită de comic, ce promovează orașul într-un moment în care are disperata nevoie de asta.

Hackerville are 6 episoade și poate fi urmărit din 4 noiembrie pe HBO si HBO Go.  În așteptarea serialului, vă invit să aruncați un ochi pe pagina de Facebook a blogului, pentru a vedea sesiunea de Q&A cu o parte din actori.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *