Minimalism si sustenabilitate

Două inițiative faine în Timișoara

N-as vrea să las să treacă săptămâna fără să vă povestesc despre două descoperiri faine, ambele eco-fiendly.

Borcanul cu ulei caută ambasadori

În cazul în care ”Borcanul cu ulei” nu vă spune nimic, musai să aruncați o privire aici. Colectarea uleiului menajer a început discret în Timișoara acum ceva timp, când Ana Munteanu prelua cu bicicleta borcanele cu ulei uzat. Ideea a prins, așa că acum Borcanul cu ulei încearcă să facă din Timișoara primul oraș unde se colectează la scară largă uleiul uzat. Partea faină e că îi putem ajuta, devenind ambasadori. Ce implică asta? Veți primi un bidon de 60l de la voluntari, pe care îl veți aplasa în casa scării, pentru colectare. Când acesta se umple, contactați voluntarii și stabiliți un punct de predare. E un caz clasic în care putem face mult cu puțin. Efortul investit este minim, dar impactul asupra mediului e semnificativ. În plus, asta ne scutește de o mare problemă. Știați că un litru de ulei are potențialul de a contamina până la un milion de litri de apă? Dar până să ajungă în apă, uleiul aruncat se depune în sistemele de canalizare, pe care le înfundă.

Aud multe voci plângându-se că ”în Timișoara nu se întâmplă nimic”. Ei bine, acum se întâmplă și avem o șansă să dăm o mână de ajutor. Mai multe detalii găsiți aici.

Am descoperit Terra Biola

…iar viața mea nu va mai fi niciodată la fel :-P. Terra Biola, un magazin situat în piața 700, readuce conceptul de ”farmers market” mai aproape de oameni. Nu au un stoc fix de marfă, produsele variază uneori de la o zi la alta, dar acoperă atât partea de legume-fructe, cât și de măcelarie și lactate.

Ce m-a cucerit la Terra Biola este atenția pe care o acordă nu doar produselor pe care le comercializează, ci și impactului asupra mediului: aproape toate ambalajele lor sunt reciclabile, iar fructele mai puțin estetice nu sunt aruncate, ci oferite gratis. Prețurile sunt sub media din supermarketuri, iar calitatea este excepțională. În plus, în același spațiu își desfășoară activitatea și Fresh2Go, unde găsim cele mai bune prăjituri din Timișoara. Ingredientele sunt naturale, iar combinațiile de arome cel puțin ieșite din comun. Recomand cu încredere prăjitura cu lavandă. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *