Hai-hui prin țările baltice

Hai-hui prin țările baltice

Până acum jumătate de an, n-aș fi putut nici să localizez cu precizie țările baltice pe hartă. Singura referință la ele era amintirea lui Polly (copiii de la 402, anyone?) cântând cu patos ”du-mă înapoi în Lituania”.

Ideea a prins teren târziu în primăvară, când întâmplător am dat peste acest articol. De acolo până la a mă decide nu a fost decât un pas. Mă așteptam să-mi fie mult mai greu să ne organizăm. Surprinzător, totul a mers perfect, iar plimbarea de două săptămâni la țărmul mării baltice o să-mi rămână în amintire ca una din cele mai reușite escapade pe cont propriu de până acum.

Mai jos câteva informații utile, în cazul în care vă decideți să explorați acea parte a lumii.

Siguranța

Încep cu asta, pentru că la scurt timp după achiziționarea biletelor am dat de tot felul de articole care descriau Riga drept un oraș nesigur, genul de loc unde nu prea ai ce căuta după lăsarea întunericului. După o analiză la fața locului, nu am decât un singur răspuns la toate acele comentarii: bullshit! Nivelul de siguranță este egal cu orice țară din UE (de fapt, chiar mai mare, ținând cont că teroristii încă n-au ajuns acolo). Evident, regulile bunului simț se aplică: nu te expune în mod inutil, grijă la bani și obiecte de valoare, atenție sporită în piețe și zonele aglomerate. Dar, ca impresie generală, nu m-am simțit mai puțin sigură în Riga decât dacă aș ieși la o plimbare prin Timișoara.

Transport

Dacă nu vă arde de un tur prelungit prin Europa cu un pit-stop prin Minsk, avionul rămâne cea mai bună variantă. De ceva timp cam toate drumurile mele încep din Budapesta (mult mai ok ca prețuri și ofertă decât Timișoara). Cursă directă nu am văzut să fie, în schimb am găsit o variantă convenabilă prin Varșovia. Prețul biletelor (dus-întors, bagaj de cală inclus) a fost de aproximativ 200 de euro, dar în afara sezonului scade până spre 100.

Pentru transportul Riga-Tallin, Tallin-Vilnius si Vilius-Riga, ne-am rezervat bilete la Luxexpress. Prețurile sunt modice (8 euro Riga-Tallin, 12 euro Tallin-Vilnius, 12 euro Vilnius-Riga la categoria lux) iar condițille excepționale: toate autocarele, indiferent ca e Simple Express sau Lux Express, sunt dotate cu toalete, tablete încorporate în tetiere si wireless. Categoria ”lux” oferă în plus băuturi.

Oamenii

Mă așteptam să întâlnesc oameni reci, eventual violenți. M-am plimbat destul în Rep. Moldova ca să știu că unele tendințe nu dispar odată cu forțele de ocupație. Realitatea a fost cu totul alta: deși rușii încă mai formează o minoritate semnificativă în toate cele trei țări, asemănările cu Moldova se opresc aici. În Țările Baltice oamenii au un aer detașat, zâmbesc mult, se bucură fără a fi ostentativi. Nici urmă de atitudine suspicioasă față de străini. Din contră, în cele câteva situații când am avut nevoie de ajutor, mereu s-a găsit cineva să ne îndrume. Asta nu înseamnă că nu se recomandă prudența în unele situații (gările în special sunt pline de cerșetori).

Limba engleză se vorbește în majoritatea locurilor de interes turistic, iar, în caz de forță majoră, ajunge să apelați la primul școlar pe care îl întâlniți. Va fi bucuros să vă folosească drept translator :).

Cazări

Ne-am rezervat în avans cazări în toate cele trei capitale. Ca de obicei, am optat pentru hosteluri. În alegerea noastră, doi factori au fost de bază: prețul și proximitatea față de centru.

În Riga am stat la Hostel Amber Rooms (40 euro 2 nopti, cameră dubla, două persoane). Deși nu stă grozav la partea de curățenie, Amber Rooms are avantajul de a fi ”în buricul târgului”, la două minute de mers de piața domului și o distanță rezonabilă față de mijloacele de transport în comun. Wireless-ul e gratuit, iar micul dejun e din partea casei.

 Cel mai dificil a fost să găsim o cazare pe placul nostru în Tallin: prețurile în centru sunt destul de mari iar oferta nu e prea variată. În schimb, am găsit o opțiune pe placul nostru în zona portului: Marine Keskus (104 euro 3 nopți în cameră dublă, două persoane). Până în centru se fac cam 10 minute în mers lejer. Locul arată drăguț și are avantajul de a fi aproape de un centru comercial. Pentru mic-dejun trebuie plătit extra (noi am ales să nu, și bine am făcut) în schimb oaspeții au la dispoziție o bucătărie complet utilată. Wireless-ul e gratuit.

De departe cea mai bună cazare am găsit-o în Vilnius: Sleep in Bnb, situat cam la mijlocul distanței dintre centru și autogară. Am plătit 52 euro pentru două nopți în cameră dublă,  mic-dejun inclus și wireless gratuit. La sosire, am avut parte de o mică surpriză: în fiecare seară, hostelul organizează ”happy hour” cu mâncare și băutură din partea casei. Se oferă vin, prăjituri și o cină destul de consistentă. Dacă mai adaug că la parterul hostelului am dat de cel mai prietenos lounge, cu muuulllteeee scaune pufoase, numai bune de aruncat în ele după o zi de hoinărit, e lesne de înțeles de ce acel loc a devenit instant hostelul meu preferat.

Excursii de o zi

În excursiile de o zi din Riga, către Sigulda și Jurmala am mers cu trenul. La aspect, trenurile se aseamănă mult cu cele din România. În schimb, sunt mult mai îngrijite și extrem de curate. În majoritatea trenurilor este wireless gratuit. Prețurile sunt de-a dreptul ridicole: am plătit undeva la 3 euro pe un drum Riga-Sigulda și retur, iar pentru Jurmala am ieșit undeva la un euro. Mai ieftin decât un bilet de autobuz!

Mâncarea

Un om gurmand ar avea cu ce să-și ocupe timpul pe-aici: fructele de mare și preparatele pe bază de pește din Tallin, patiseriile din Riga, zecile de variații de cartofi umpluți din Vilnius, ciocolata, preparatele mai puțin comune precum supa de elan sau cârnații de bivol – toate merită gustate și savurate. Streed-food-ul se prezintă și el foarte bine: hot-dogi ”tradiționali” cu varză și sos picant, migdale în zahăr sau usturoi, fructe confiate, înghețată, cârnați uscați, buni de ronțăit goi, în loc de snacks-uri, sunt doar câteva dintre mâncărurile care mi-au făcut cu ochiul.

Produsele tradiționale, făcute în casă, sunt și ele foarte bine reprezentate. În Tallin am gustat cele mai bune dulcețiuri, în combinații nemaintâlnite până atunci.

Amatorii de cafea nu vor avea o problemă. Dacă prin alte părți umblam cu orele ca să găsesc un cappuccino pe gustul meu, în Vilnius marea mea dilemă a fost ”cât de mare și cu ce aromă”.

Suveniruri

În toate cele trei țări, chihlimbarul e rege. Se regăsește în toate amintirile ”tipice”, de la magneți la pixuri și tablouri. Tallin stă cel mai bine la capitolul varietate. Pe lângă clasicele suveniruri, merită să aruncați o privire la tarabele din centru, oferă o gamă largă de tricotaje (celebrii ciorapi de lână și nu numai). Atât în Riga cât și în Tallin merită încercată ciocolată specifică locului – delicioasă și la prețuri rezonabile.

Cel mai slab se prezintă Vilnius. La modul general turismul nu e așa de dezvoltat aici și gravitează în jurul lăcașelor de cult. Suvenirurile se adaptează acestei idei – multe obiecte cu conotație religioasă și nelipsitul chihlimbar.

Prețurile

Sunt, în multe privințe, comparabile cu România. Vilnius e de departe cea mai ieftină capitală, în timp ce în Tallin am întâlnit cele mai mari prețuri. În oricare din cele trei orașe se poate mânca binișor de 10 euro într-un loc central. Taxa foto este cam 50% din prețul biletului în Riga, în timp ce în Tallin și Vilnius lipsește cu desăvârșire. Întrările la obiectivele turistice variază într 2 și 20 de euro. Prețul transportului în comun nu trece de 2 euro în niciunul din cele trei orașe, iar în cazul cardurilor de 24 de ore suma devine infimă.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *